In 2017 werd de afdeling Amplia opgestart. Vanuit de visie en aanwezige noden van de afdeling werd vanaf het begin gekozen om het ontwikkelingsgericht kader van A. Došen te gebruiken als één van de fundamentele pijlers zijnde de SEO-R² (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling). Doordat deze aanpak nieuw was binnen de forensisch werking, werd ervoor gekozen dit niet alleen te doen. Hiervoor hebben we samengewerkt met onze eigen onderzoekscel, Morisse F. en de Universiteit Gent (Vakgroep Orthopedagogiek) en Marie Mert door middel van haar masterproef (Mert, 2018). Uit deze masterproef kwam naar voor dat het werken met het model van A. Došen zeker een meerwaarde heeft maar dat de hulpverleners nood hebben aan meer duidelijkheid en kennis betreffende het model. Ook wijzen ze op de moeilijkheid om theorie en praktijk samen te laten vallen. Verder kwam er ook naar voor dat er behoefte is aan meer vorming en een manier om het kader te visualiseren. Een instrument waar snel en eenvoudig naar teruggegrepen kan worden bleek onmisbaar.
Om hieraan tegemoet te komen zijn we op zoek gegaan naar een manier om de theorie praktijkgericht en visueel te maken. We kozen ervoor om een poster te ontwikkelen die we kunnen ophangen in de verpleegpost. Dit biedt de kans aan hulpverleners om zowel visueel als inhoudelijke geprikkeld te worden en blijven. Bovendien kan de poster functioneren als discussie-instrument en ingeschakeld worden tijdens intervisie en overlegmomenten.
Om dit project te realiseren hebben we samengewerkt met Morisse F. vanuit HoGent en de werkgroep van SEN-SEO zelf. SAM (steunpunt mens en samenleving). Ze hebben hun schouders onder dit project gezet zodat dit op grotere schaal kan verspreid worden.
Voor meer info kan je bijgaande brochure raadplegen en voor bijkomende info en aankoop zie www.sen-seo.be of stuur een mail naar onze collega: Aristo Ongena.